banneri

Artikkelit

Kategorian kuvaus tähän tilaan. Voidaan jälleen käyttää mm. kuvia ja muita elementtejä, jotta näyttäisi mahdollisimman hyvältä.

Neitokakadun silmät ovat tavallisesti ruskeat, joillakin väreillä taas punaiset. Toisinaan törmää myös poikkeavammin tavattuihin väreihin, kuten siniseen. Mistä neitokakadun silmä saa värinsä?

Mitä tarkoittaa, että jokin geeni - tai alleeli - on piilevä? Mistä tiedän, mitä värejä lintuni kantaa piilevänä? Näkyvätkö piilevät värit mitenkään?

Toisinaan voidaan törmätä virhekäsitykseen siitä, että ihminen luo neitokakadujen värit keinotekoisesti. Että ihminen touhuilee jossakin salaperäisessä laboratoriossa ja tuottaa mutaatioita kemian tai muiden vastaavien keinojen kautta. Tästä käsityksestä johtuen kuulee toisinaan hyvinkin aggressiivisesti kyseenalaistettavan sen, miksi kasvatetaan värejä. No, miten ne sitten syntyvät, jos eivät kerta kummallisten koeputkihedelmöitysten tuloksina?

Mikä saa neitokakadun hyökkäämään? Miksi lintu turvautuu hyökkäämiseen? Voiko aggressiivisuudesta päästä eroon?

Vieraan linnun ensilähestymisestä sekä ihmisen elekielen ja asenteen vaikutuksesta neitokakaduun.

Mitä on pelkoehdollistuminen? Miten kesyttäminen liittyy linnun pelkoon? Kuinka pelko voidaan siedättää?

Dominoivan hopean tiedetään vaalenevan sulkasatojen myötä. Variointia väristä löytyy jo valmiiksi paljon, joten kuinka tunnistetaan hopeapoikanen ja miten sen väri muuttuu? Artikkeli olettaa lukijan tietävän genetiikan perustermit ja että lukija on tutustunut myös yleistekstiin aiheesta dominoiva hopea.

Onko neitokakadu älykäs? Mitä ylipäänsä on älykkyys tai tunteet? Mitä on antropomorfismi ja mitä haittoja voi seurata inhimillistämisestä? Saatko sinä jalkasi niskasi taakse? Miten neitokakadu suoriutui esinepysyvyyskokeesta? Osaako neitokakadu rakastaa? Pohtiva kirjoitus lintujen älykkyydestä ja siitä, voiko neitokakadua sanoa älykkääksi eläimeksi.

Ylimuniminen vaarantaa vakavasti neitokakadunaaraan terveyden. Se saattaa kroonistua vaivaksi, jossa naaras munii lähestulkoon taukoamatta vuoden ympäri. Muniminen vaatii paljon kalsiumia naaraan elimistöstä, ja seurauksena voi olla kalsiuminpuutoksesta johtuva kalkkihalvaus tai hauraat, helposti murtuvat luut.[1] Lintu saattaa myös hautoa niin tauotta, että se ei ehdi riittävästi syömäänkään. Aliravitsemus voi äärimmäisessä tilanteessa johtaa hengenvaaraan. Jatkuva muniminen siis heikentää linnun elämänlaatua ja muodostaa terveysriskin, joten siihen tulisi aina pyrkiä puuttumaan.

"Jonnekin se meni. Mutta ei se mitään, se nyt oli vain yksi pieni perhonen. Ei se nyt mitään koisainvaasiota meillä voi yksinään aloittaa..." Kaikki perhoset eivät ole aina mukavia.

© Ida-Emilia Kaukonen 2003-2016
Neitokakadut - Variaatioiden Aikakausi / Cockatiel Chromatics
Kaikki oikeudet pidätetään / All rights reserved