banneri

Vihje

Huomaat, että kirjoituksissani esiintyy usein sana "vihje". Vihje on koulutustermi, joka tarkoittaa käskyä, kehotetta, käsimerkkiä tai muuta sellaista ääntä, elettä tai asiaa, joka kertoo neitokakadulle, että sen pitää tehdä jotakin. Yleensä ihminen mieltää vihjeen käskysanaksi, mutta se voi hyvin olla myös käden liike, valon syttyminen, jokin edeltänyt temppu tai muu vastaava merkki siitä, että on aika suorittaa toiminto.

Vihjeeksi kannattaa valita jokin sellainen asia, joka sopii tarkoitukseen. Yleensä riittää sana tai liike. Papukaijoilla on hyvä näkö ja ne tarkkailevat maailmaa aktiivisesti, joten ne ovat hieman herkempiä oppimaan liikkeellisen vihjeen. Liikkeellinen vihje voi olla vaikkapa sormen pyöräyttäminen, jos haluat neitokakadun pyörivän ympäri, tai käden nostaminen ilmaan tarjolle, jos haluat linnun laskeutuvan sille. Sanallinen vihje voisi olla vaikkapa "Häkkiin", "Tule!", "Odota", "Pyöri" tai muu vastaava sana. Vihje voi olla myös vaikkapa vihellys!

Jos sinulla on iso parvi, jossa koulutat montaa lintua tekemään samoja asioita, vihje "kuluu" helpommin, eli menettää arvoaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että vihje ei toimi yhtä hyvin, koska parven linnut kuulevat/näkevät vihjettä käytettävän niin paljon myös tilanteissa, joissa niitä itseään ei kouluteta. Näin ollen, jos väärä lintu suorittaa vihjeen, eikä tule palkituksi, vihjeen arvo kärsii ja käytös voi sammua. Itse tuppaan tästä johtuen käyttämään sanallisesti kaksinkertaista vihjettä, jossa teon etuliitteenä on linnun nimi. Luoksetulot kolmelle eri linnulle olisivat siis: "Wryy, tule!", "Ninja, tule!" ja "Eetu, tule!". Jos mielikuvitusta ja jaksamusta riittää, voit keksiä myös täysin erilaiset vihjeet kullekin linnulle.

Muista, että lintu voi oppia vihjeen myös tahattomasti. Yleinen pulma, jota esiintyy ihan ammattikouluttajillakin, on esimerkiksi se, että luoksetuloa opettaessa lintua houkutellaan kädelle namin kanssa, mutta namikättä ei muisteta hiljalleen hiivuttaa pois kuvioista, jolloin siitä tulee osa vihjetta. Eli linnulle vihjeeksi tuleekin vahingossa se, että tarjolla on laskeutumiskäsi ja sen takana houkutteleva herkkukäsi. Tällöin lintu ei osaakaan tulla enää kädelle, jos namikäsi otetaan pois. Tällöin joutuu palaamaan joitakin askeleita taaksepäin, jotta namikäsi ei jämähdä tarjolle.

neitokakadu

Yleisiä vihjeitä ja vihjevinkkejä

Luoksetulo: "Tule!" + käden tarjoaminen laskeutumiseksi

Ympäripyöriminen: "Pyöri!" / "Ympäri!" + Sormen pyörittäminen neitokakadun pään yläpuolella tai alapuolella (jos neitokakadu on ranteen päällä).

Jalan nostaminen/vilkuttaminen: "Vilkuta!" + Sormen tai sormien heiluttaminen ilmassa.

Häkkiinmeno: "Häkkiin!" (joskus myös kohdekeppi tai oven vierellä seisominen)

Esineen nostaminen: "Nosta!" + Esineen koskettaminen tai osoittaminen sormella.

Oksalle palaaminen: "Puuhun!" / "Ständi!" + Käden vieminen lähemmäs haluttua paikkaa + halutun kohdepaikan osoittaminen

Kohteen seuraaminen: "Seuraa!" + targetin esiintuominen/liikuttaminen.

Kohteen koskettaminen: "Koske!" + kohteen tarjoaminen jonkin etäisyyden päässä.

© Ida-Emilia Kaukonen 2003-2016
Neitokakadut - Variaatioiden Aikakausi / Cockatiel Chromatics
Kaikki oikeudet pidätetään / All rights reserved