banneri

Lemmikkilintuharrastajien slangi

Antenni - Neitokakadun töyhtö. "Ja sit koko parvi istu antennit pystyssä!"

Avi - Aviaario, suuri lentohäkki. "Mä aattelin sisustaa avin uusiks."

Bondaaminen - Sitoutuminen lintuparin välillä. Hyvin sitoutunut pari muun muassa peilaa välillä toistensa liikkeitä. "En mä tiiä, tuleeks pesinnästä mitään. On noi emot yhdessä, mutta ei ne oikeasti oo kunnolla bondanneet."

DIS - Dead In Shell, "kuoren sisään kuollut". Poikanen, joka on syystä tai toisesta kuollut jo munassa. "Muna on sen verran tummunut, että mä pelkään pahoin sen olevan DIS..."

Dycci - "DYC", eli dominant yellowcheek, eli dominoiva keltakasvo. "Sillon ainaskin avillinen dyccejä."

Huuruilu - Myös: Höyryily. Kiihkeä pesintävimma sivuilmiöineen. Voi merkitä esimerkiksi pesimähormonaalista aggressiota tai pesimäkolojen etsimistä. "Meidän taloyhtiön patterit meni päälle, joten nyt kaikki linnut päätti, että kevät tuli ja alko hirvee huuruilu."

Kaijuli - Lemmikkilinnut Kaijuli ry tai ko. yhdistyksen jäsen. "No mut se on kaijuli, niin kyllä se varmaan lukee foorumia."

Keltsi - Lempinimi keltaposkivärille. "Mä ajattelin kirjoitella keltsien pesityssuunnitelman uusiksi."

Klipata - Leikata linnun siipisulat. Harrastajien keskuudessa paheksuttu teko. "Se oli pienenä klipattu, niin ei ihmekään, et vetelee seiniä päin."

"Koska keltaposket." - Keltaposkien haastavuuteen viittaava sanonta. Ideana on, että sana keltaposki tai keltaposket kertoo jo aivan tarpeeksi ja riittää perustelemaan jonkin linnun käytöksessä epänormaalin, koomisen tai haasteita asettavan seikan. "Mä veikkaan tosin, että se ei varmaan ees tajuu miten paritella, koska keltaposket."

Kurppa - Humoristinen nimitys kaikille linnuille yleisesti. "Jahas, sit pitäis viskata kurpat matkahäkkeihin ja lähteä messuille."

Käsiruokinta - Poikasen kasvattaminen aikuiseksi ihmisen toimesta, ihmisen toimiessa keinoemona. Ei siis tarkoita sitä, että lintua syötetään kädestä. "Pate ja Pirkko hylkäs koko poikueen, joten mun on pakko ottaa noi muksut käsiruokintaan."

Leijuminen - Papukaijojen uhkailusta kertova ele. "Sit sillä amatsonilla alko hirvee leijuminen. En ois todellakaan pistänyt kättä eteen."

Matkis - Matkahäkki. "Mun pitäis houkutella se matkikseen, mut se ei oo kiinnostunut edes hirssistä."

Muksu - Linnunpoikanen. "Muksut kurkkivat jo pesästä hirveellä innolla!"

Neitsikka - Neitokakadu. "Tiedätsä sen Kalle Kasvattajan? Se kasvattaa neitsikoita."

piiri pieni pyörii Nokkakuitti - Positiivinen rangaistus, jossa lintua rankaistaan näpäyttämällä sitä nokkaan tai ottamalla nokasta jämäkästi kiinni. Ei suositeltava toimenpide. "Voi rassua, sen koko koulutus on perustunut lähinnä nokkakuitteihin."

Pesupähkinäkultti - Vanhojen metodien ja positiivisen rankaisun käyttäjien ilkkumanimitys positiivista vahvistamista käyttäville harrastajille, jotka painottavat stressittömyyttä ja luonnonmukaisuutta. Allekirjoittanut kuuluu pesupähkinäkulttiin!

Puikulana - Myös: Suikula. Sana, jolla kuvataan neitokakadun vartaloa linnun vetäessä sulat tiiviisti kehoa vasten ja venyttäessä kehoa. Voi kuvata esim. kevyesti säikähtänyttä neitokakadua, toistensa vieressä kurkistelevia poikasia tai ryhdistäytymisen jälkeen korkeaan seisoma-asentoon jäänyttä koirasta. "Aww, kaikki muksut kyttäävät ihan puikuloina kylki kyljessä häkin seinää vasten!"

Puuterit - Puuteriuntuvasta lähtöisin oleva pölymäinen hilsepartikkeli, joka on tyypillistä erityisesti kakadujen alaheimolle ja harmaapapukaijoille. "Se jätti hirveet puuterit mun mustille vaatteilleni!"

Slycci - SLYC, sex-linked yellowcheek, sukupuolisidonnainen keltaposki. "Jos lähdetään Saksaan, ois kiva tuoda maahan lisää slyccejä."

Ständi - Istumapuu, yleensä hieman yksinkertaisempi kuin lintupuu. "Mä tarttisin jonkun hyvän koulutusständin."

Tuoreet - Tuoreruoka, hedelmät, vihannekset yms. Muu kuin kuivaruoka. "Mä laitan tuoreet linnuille ja tuun sit."

VA - Variaatioiden Aikakausi. Pitempään Neitokakadut.com:ia seuranneiden kehittämä lyhennös sivustosta. "Pitäiskö linkittää sille se VA:n artikkeli ylimunimisesta?"

Valkkari - Valkokasvoneitokakadu (joskus myös valkokakadu). "Patella on vissiin valkkari piilossa, joten jos mä laitan sen yhteen Lumen kanssa, pitäis tulla lisää valkkareita!

Vammaposki - Myös: Keltapofki. Lämpimän turhautunut nimitys keltaposkivärimuodolle kuvaten värin kasvattamiseen liittyviä haasteita ja ongelmakäytöstä. "Mä pistin pöntön vammaposkille... :P Saas nähdä, mitä tulee... vai tuleeko mitään."

Vapaana lentäminen - Myös: Vapaaksi päästäminen. Lemmikkilinnun lennättäminen huoneistossa vapaana, häkistä pois päästäminen. Ei tarkoita ulos luontoon päästämistä! "Mä päästän linnut lentää vapaaks ja tuun sen jälkeen."

Vapaalento - "Free flight". Koulutusmuoto, jossa papukaija opetetaan pitkän kaavan kautta huolellisesti ja harkiten toimimaan siten, että sen voi päästää lentämään ulos. "Meidän vapaalentotreenit meni tänään tosi hyvin, vaikka satoi!"

Vedellä seiniä päin- Lentää seiniä päin. "Se pääs häkistä ja säikky niin, että veteli seiniä päin."

Yösätkyt - "Night fright", eli yöllinen säikähdyskohtaus. "Meillä oli varmaan viis kertaa hirveet yösätkyt, enkä mä saanut nukuttua..."

Zoomaaminen - Pupillin supistuminen ja laajeneminen, joka kertoo papukaijojen kiihtyneestä tilasta. "Ei juma mikä zoomaus, kun se näki sen ruokakulhon!"

© Ida-Emilia Kaukonen 2003-2016
Neitokakadut - Variaatioiden Aikakausi / Cockatiel Chromatics
Kaikki oikeudet pidätetään / All rights reserved